Laatste etappe: Cambodja

Hoewel de titel anders doet vermoeden, zal ik niet veel reizen door dit land. Ik wilde, nu ik toch in de buurt ben, een bezoek brengen aan de tempels van Angkor. En dus zal ik de laatste vijf dagen overnachten in Siem Reap, een stad gelegen in het noordwesten van Cambodja.

Gisteren heb ik een tour gemaakt langs verschillende tempels. Het zou een groepsreis zijn, maar toen ik werd opgehaald door de gids en zijn chauffeur bleek dat ik de enige was. Op zich niks mis mee, ik kreeg alle aandacht en verhalen persoonlijk te horen, maar het was leuker geweest om wat nieuwe mensen te ontmoeten. In elk geval bezochten we deze eerste dag meteen de belangrijkste plaatsen waarvoor ik ben gekomen: Angkor Wat, Angkor Thom, Bayon en  Ta Prohm.

Angkor was van de achtste tot de vijftiende eeuw de hoofdstad van de Khmer. Het gebied beslaat 400 vierkante kilometer en staat vol tempels, ooit in totaal meer dan 100. In de hoofdstad woonden een miljoen mensen. Maar omdat alle andere gebouwen van hout waren gemaakt en de stad vanaf de vijftiende eeuw werd verlaten en overwoekerd door het oerwoud, is hier niets van terug te zien. De stenen tempels werden aan het begin van de twintigste eeuw ontdekt door de Franse ontdekkingsreiziger Henri Mouhot.

Angkor Wat is de belangrijkste en bekendste tempel. Angkor betekent heilige stad, en Wat staat voor tempel. Het is een kolossaal gebouw midden in de jungle. De tempel is gebouwd om de god Vishnu te eren. De gids vertelde overigens dat door de eeuwen heen er verschillende godsdiensten een belangrijke rol speelden, het hindoeisme en boeddhisme. Tijdens deze wisselingen zijn veel beelden gestolen of verwoest. En je zult daarom beide invloeden herkennen. De verschillen in bouwstijlen hebben meer te maken met de koningen die architect waren van de tempels. Angkor Wat staat ook bekend om vier reliëfs waarop verschillende legendes staan afgebeeld. In totaal 200 meter aan verhalen.

Angkor Wat
Angkor Wat

Binnen het complex van Angkor Thom staat de Bayon. Een enorme tempel uit de twaalfde eeuw, bekend om de torens met gezichten. Vroeger stonden er ruim 50 torens met tweehonderd gezichten. De gezichten stralen macht en kracht uit, en menselijkheid. De koningen werden ook op die manier gezien, half menselijk en half god.

Een van de gezichten van de Bayon
Een van de gezichten van de Bayon

De laatste tempel die we hebben gezien was Ta Promh. Waar bij de andere tempels alle bomen en planten zijn weggehaald vanwege overwoekering, is Ta Promh juist bekend geworden vanwege deze overwoekering. Bomen groeien met hun dikke wortels dwars door de zware stenen heen. Hierdoor is er ook veel beschadigd en omgevallen. Maar het zorgt voor een uniek beeld. De makers van de film Tombraider kozen deze tempel als filmlocatie, waardoor de bekendheid nog groter werd. Echt een bijzondere plek om te bezoeken!

Boomwortels overwoekeren Ta Promh
Boomwortels overwoekeren Ta Promh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.