Stop met vergelijken, begin met genieten

Genieten…

van een topprestatie in een nog jonge sport,

van teamspirit, voor elkaar en met elkaar strijden om een bijna onmogelijk doel te halen,

van doorzettingsvermogen, enthousiasme en passievol een sport op hoog niveau beoefenen,

van een steeds groter wordende groep oranjesupporters die in stadions, cafés en fanzones de wedstrijden bekijken,

van jonge voetbalsters voor wie een professionele carrière bij een topclub als Barcelona of Arsenal niet meer een eeuwige, onmogelijke droom blijft maar een realistische droom wordt die echt uit kan komen,

van het enthousiasme waarmee Eva Jinek, Carolien Borgers, Sander de Kamer en John van Zweden de wedstrijd in een volle studio kijken en nabespreken,

van het effect dat een EK in eigen land heeft.

Dat is wat ik de afgelopen weken heb gedaan, en oh, wat gun ik anderen dat ook..

Bijvoorbeeld de ‘Ronald Waterreusen’ van deze tijd, die het lef hebben om in een nogal misplaatste column te praten over ‘een marketingmachine die door de strot wordt geduwd’, ‘een kunstmatig iets, aangedreven door de voorvechters voor wie het succes van de dames hét bewijs is dat de sport leeft’.

Nee meneer Waterreus, deze finaleplek is niet kunstmatig behaald, en is niet het bewijs dat de sport leeft. Het is het effect van de snelst groeiende sport van Nederland, en het bewijs dat de sport al jarenlang leeft.

En als u toch de vergelijking met de mannensport wilt maken, liever een sport aangedreven door voorvechters en beoefend door liefhebbers dan een sport aangedreven door geld, oliesjeiks en verwende mannetjes die niet de motivatie kunnen opbrengen om in de derde voorronde van de Europa League alles te geven. Misschien kunt u zich in uw volgende column beter richten op uw oude club en de wanprestatie die afgelopen donderdag geleverd is door mannen die miljoenen verdienen.

Een sport in ontwikkeling, dat is vrouwenvoetbal. Kijkend naar de jonge, opkomende generaties in de jeugdteams gaat het niveau de komende jaren alleen maar omhoog. Geef het nog even de tijd, de mannen hebben immers ruim 100 jaar voorsprong als het gaat om de start van een landelijke eredivisie.

Aanstaande zondag om 17.00 uur zullen de Oranjevrouwen er alles aan doen om dit toernooi in stijl af te sluiten. Want zoals het echte topsporters betaamt, ze gaan voor het maximaal haalbare.

Dus, stop met vergelijken, begin met genieten. Fijne vakantie!

EK 2017