River of thousand lingas

Tja, een beetje bijzonder is het wel, deze rivier. Ongeveer 30 kilometer buiten Siem Reap en een wandeling van drie kwartier de berg op kom je op een heilige plaats. Hier stroomt de rivier van de duizend lingas, vrij vertaald: de duizend penissen. De naam heeft de rivier te danken aan het motief van de vele stenen die je door het heldere water kunt zijn. Deze beeldhouwwerken staan symbool voor de god Shiva. Het hindoeïsme dus. Vroeger lieten mensen zich op deze plek baden om bijvoorbeeld ziektes te bestrijden, demonen te verjagen en te bidden voor voorspoed. Ook de koning bezocht regelmatig deze rivier.

River of thousand lingas
River of thousand lingas

Niet ver van deze rivier ligt een speciale tempel: Banteay Srei. Deze tempel is kleiner dan de meeste tempels in Angkor, en veel is verwoest. Maar bijzonder zijn de gravures die nog goed zichtbaar zijn. De tempel stond vroeger middenin een stadje, alleen vanwege de gebouwen die van hout werden gemaakt is hier niks meer van te zien. De tempel was voor de gewone mensen, zodat zij niet steeds ver weg naar bijvoorbeeld Angkor moesten reizen om de goden te aanbidden. Het verhaal ging dat deze tempel door vrouwen is gebouwd. Mannen zouden alleen in staat zijn grote tempels te bouwen en niet deze gedetailleerde gravures kunnen maken. maar helaas, het waren toch de mannen.

Banteay Srei
Banteay Srei

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.