Een nieuw jaar in groep acht.

Leuke lieve grappige gezellige & eigenwijze groep achters,

Jullie zijn op dit moment lekker aan het gymmen bij meester Niek. Mij is gevraagd een stukje te schrijven voor jullie afscheidsboekje. Hoe is het jaar verlopen? Wat is het verschil tussen begin groep acht en nu? Wat hebben we allemaal meegemaakt?

Ik weet nog goed dat ik, net als de juffen in de andere groepen acht, een beetje schrok aan het begin van het jaar. We gingen voor het eerst in september op kamp en waren veel zelfstandige, eigenwijze en bijdehante kinderen gewend. Nu werden er werden continu vragen gesteld: ‘Wat gaan we doen? En wat daarna? En waarom? En wat als dat niet lukt?’ Het ging maar door. En in de pauze werd er ‘Harry Potter’ en ‘paardje’ gespeeld. Het was even wennen voor ons… 

Gelukkig is het allemaal goedgekomen 😉 . Jullie zijn een fijne, enthousiaste groep. Heel veel praten en met elkaar doen. Het liefst altijd alles samen. Jullie hebben hard gewerkt, veel geleerd, zijn gegroeid. Er zijn ruzies geweest, gelukkig maar want dan was er ook weer iets goed te maken. Er waren en zijn liefdes (niet zo veel geloof ik maar daarin zijn jullie dan weer niet zo open). En er is vooral heel veel geschuifeld. Nog nooit heb ik het meegemaakt dat kinderen vroegen: ‘Meester, kunnen we vanmiddag afsluiten met schuifelen?’ Er is gehuild maar nog veel vaker gelachen. En belangrijker: iedereen deed ertoe en deed mee. Het is voor meesters en juffen altijd fijn als dat lukt in een klas.

We hebben een druk jaar gehad. Niet alleen nu met de musical en het maken van het ik-dossier. We hebben veel gedaan: kamp naar Texel, excursie naar het ministerie en de Tweede Kamer, toetsen maken, debatteren, kinderpostzegels, Mad Science, sporttoernooien, Kerstgala, middelbare scholen bezoeken en kiezen, koken, workshop sambaritme, dokter Corrie kijken, klassenfeesten houden, slapen op school en over ruim twee weken is het dan echt klaar met de Ark.

Bedankt voor het gezellige en ook weer voor mij leerzame jaar. Jullie hebben stuk voor stuk allemaal de kwaliteiten om er iets moois van te maken op de middelbare school. Wij hopen als Ark natuurlijk dat we daaraan hebben bijgedragen. Maar onthoud goed dat alles wat je hebt gedaan en is gelukt, echt door jezelf is gelukt. Vaak moet je eerst wat overwinnen, dat is niet erg. Ik wens jullie de komende jaren veel succes en vooral heel veel plezier op de middelbare school. Een spannende tijd waarin je veel over jezelf en de wereld om je heen zult ontdekken. Ik hoop dat jullie af en toe nog eens langskomen op de Ark om ons te vertellen hoe het gaat!

Meester Sjoerd

Zo sloot ik het afgelopen schooljaar af in het afscheidsboekje dat alle kinderen kregen, gemaakt door de klassenouders. Vandaag begint de voorbereiding voor het nieuwe schooljaar.

Na zeven jaar basisschool, waarbij het hele Arkteam hard heeft gewerkt om elk kind zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen, komen de kinderen bij ons om de basisschoolperiode af te sluiten. Een jaar van afscheid dus, maar ook een jaar om elk kind klaar te stomen voor een nieuwe start op de middelbare school. Een jaar met leuke activiteiten zoals kamp en de musical. En ook een intensief jaar om de kinderen zichzelf goed te laten leren kennen: wat zijn hun sterke en zwakke kanten, hoe zet je jezelf neer in een groep, wat willen ze zelf graag leren en ontwikkelen? Een jaar waarin je een sterke band krijgt met een klas. Iedere week, elke dag ben je met elkaar aan het werk, ga je in gesprek, leer je van elkaar, bots je, en bouw je op.

Vanaf vandaag doen we weer ons best ook dit schooljaar net zo bijzonder te maken. En kunnen we hopelijk in juli terugkijken op een mooie tijd op de Ark.

River of thousand lingas

Tja, een beetje bijzonder is het wel, deze rivier. Ongeveer 30 kilometer buiten Siem Reap en een wandeling van drie kwartier de berg op kom je op een heilige plaats. Hier stroomt de rivier van de duizend lingas, vrij vertaald: de duizend penissen. De naam heeft de rivier te danken aan het motief van de vele stenen die je door het heldere water kunt zijn. Deze beeldhouwwerken staan symbool voor de god Shiva. Het hindoeïsme dus. Vroeger lieten mensen zich op deze plek baden om bijvoorbeeld ziektes te bestrijden, demonen te verjagen en te bidden voor voorspoed. Ook de koning bezocht regelmatig deze rivier.

River of thousand lingas
River of thousand lingas

Niet ver van deze rivier ligt een speciale tempel: Banteay Srei. Deze tempel is kleiner dan de meeste tempels in Angkor, en veel is verwoest. Maar bijzonder zijn de gravures die nog goed zichtbaar zijn. De tempel stond vroeger middenin een stadje, alleen vanwege de gebouwen die van hout werden gemaakt is hier niks meer van te zien. De tempel was voor de gewone mensen, zodat zij niet steeds ver weg naar bijvoorbeeld Angkor moesten reizen om de goden te aanbidden. Het verhaal ging dat deze tempel door vrouwen is gebouwd. Mannen zouden alleen in staat zijn grote tempels te bouwen en niet deze gedetailleerde gravures kunnen maken. maar helaas, het waren toch de mannen.

Banteay Srei
Banteay Srei

Laatste etappe: Cambodja

Hoewel de titel anders doet vermoeden, zal ik niet veel reizen door dit land. Ik wilde, nu ik toch in de buurt ben, een bezoek brengen aan de tempels van Angkor. En dus zal ik de laatste vijf dagen overnachten in Siem Reap, een stad gelegen in het noordwesten van Cambodja.

Gisteren heb ik een tour gemaakt langs verschillende tempels. Het zou een groepsreis zijn, maar toen ik werd opgehaald door de gids en zijn chauffeur bleek dat ik de enige was. Op zich niks mis mee, ik kreeg alle aandacht en verhalen persoonlijk te horen, maar het was leuker geweest om wat nieuwe mensen te ontmoeten. In elk geval bezochten we deze eerste dag meteen de belangrijkste plaatsen waarvoor ik ben gekomen: Angkor Wat, Angkor Thom, Bayon en  Ta Prohm.

Angkor was van de achtste tot de vijftiende eeuw de hoofdstad van de Khmer. Het gebied beslaat 400 vierkante kilometer en staat vol tempels, ooit in totaal meer dan 100. In de hoofdstad woonden een miljoen mensen. Maar omdat alle andere gebouwen van hout waren gemaakt en de stad vanaf de vijftiende eeuw werd verlaten en overwoekerd door het oerwoud, is hier niets van terug te zien. De stenen tempels werden aan het begin van de twintigste eeuw ontdekt door de Franse ontdekkingsreiziger Henri Mouhot.

Angkor Wat is de belangrijkste en bekendste tempel. Angkor betekent heilige stad, en Wat staat voor tempel. Het is een kolossaal gebouw midden in de jungle. De tempel is gebouwd om de god Vishnu te eren. De gids vertelde overigens dat door de eeuwen heen er verschillende godsdiensten een belangrijke rol speelden, het hindoeisme en boeddhisme. Tijdens deze wisselingen zijn veel beelden gestolen of verwoest. En je zult daarom beide invloeden herkennen. De verschillen in bouwstijlen hebben meer te maken met de koningen die architect waren van de tempels. Angkor Wat staat ook bekend om vier reliëfs waarop verschillende legendes staan afgebeeld. In totaal 200 meter aan verhalen.

Angkor Wat
Angkor Wat

Binnen het complex van Angkor Thom staat de Bayon. Een enorme tempel uit de twaalfde eeuw, bekend om de torens met gezichten. Vroeger stonden er ruim 50 torens met tweehonderd gezichten. De gezichten stralen macht en kracht uit, en menselijkheid. De koningen werden ook op die manier gezien, half menselijk en half god.

Een van de gezichten van de Bayon
Een van de gezichten van de Bayon

De laatste tempel die we hebben gezien was Ta Promh. Waar bij de andere tempels alle bomen en planten zijn weggehaald vanwege overwoekering, is Ta Promh juist bekend geworden vanwege deze overwoekering. Bomen groeien met hun dikke wortels dwars door de zware stenen heen. Hierdoor is er ook veel beschadigd en omgevallen. Maar het zorgt voor een uniek beeld. De makers van de film Tombraider kozen deze tempel als filmlocatie, waardoor de bekendheid nog groter werd. Echt een bijzondere plek om te bezoeken!

Boomwortels overwoekeren Ta Promh
Boomwortels overwoekeren Ta Promh