Fairplay of duidelijke regels?

Vanavond was op het Jeugdjournaal een item te zien over een meisjesvoetbalteam dat uit het bekertoernooi is gezet. Het meisjesvoetbal is al jaren de snelst groeiende sport in Nederland. Naast de reguliere competitie kunnen teams zich ook inschrijven voor het bekertoernooi. Na een aantal poulefases met teams uit ongeveer dezelfde klasses en enkele knock-out fases spelen de finalisten allemaal in hetzelfde weekend om de eerste prijs op het terrein van Legmeervogels, een bijzondere ervaring voor al deze voetbalteams.

Doordat meisjes steeds beter gaan voetballen is het voor sommige selectieteams lastig gelijkwaardige tegenstanders te vinden in de competitie. Het komt regelmatig voor dat deze teams in een jongenscompetitie spelen. En niet onverdienstelijk. Deze teams zouden zich vanwege diezelfde weerbaarheid kunnen inschrijven voor het jongens bekertoernooi. De afgelopen jaren kozen enkele clubs ervoor om de teams toch met het meisjestoernooi mee te laten doen. Weliswaar enkele klassen lager, maar wel reglementair tegen leeftijdsgenoten.

Je kunt je natuurlijk afvragen of dit sportief gezien eerlijk is, aangezien de meisjesteams die normaal tegen jongens spelen vaak veel beter zijn dan de ‘reguliere meisjesteams’. Echter, de KNVB heeft dit jarenlang laten gebeuren. En zelfs gedurende het huidige seizoen gaf de KNVB aan dat dit binnen de regels toegestaan was.

Na enkele klachten van andere teams zijn de regels er nog eens goed op nagekeken. En blijkbaar waren ze met ingang van dit seizoen aangepast: meisjesteams die in een jongenscompetitie uitkomen mogen niet meedoen in het meisjes bekertoernooi. Reden voor de KNVB om vier dagen voor de finales meerdere teams uit de bekerfinales terug te trekken. Via een nieuwsbericht op vrouwenvoetbalnieuws wordt hier het volgende over geschreven: ‘Het is een vorm “prijzen” pakken, competitievervalsing en levert totaal geen bijdrage aan de term opleiden en ontwikkelen! En het is geen Fair Play voor de teams die wel in een meidencompetitie spelen.’

Natuurlijk is het de vraag of het rechtvaardig is om deze goede meisjesteams mee te laten spelen in het reguliere bekertoernooi. Maar waarom komt de KNVB pas vier dagen voor de finales met deze maatregel terwijl er al in december over gecommuniceerd is? Waarom wist niet iedereen binnen de KNVB van deze regels, en werd er eerst een positief advies afgegeven? En waarom houdt de KNVB niet tijdens het bekertoernooi dit soort zaken in de gaten, maar komt ze pas aan het eind van het seizoen met een dergelijk besluit? Waarom zorgt de KNVB niet voor een heldere communicatie naar de clubs, waarbij voorafgaand aan het seizoen duidelijk is wat de regels zijn? En hoe kan de KNVB clubs hierop afrekenen terwijl binnen de eigen organisatie niet iedereen op de hoogte is van de aanpassingen van het reglement?

Feit is dat er meerdere jeugdteams zijn die het hele bekerseizoen, van poulefase tot achtste, kwart- en halve finales mochten meevoetballen en op het allerlaatste moment horen dat ze teruggetrokken worden. Terwijl deze speelsters echt niks kan worden aangerekend. Zij spelen voor hun club, strijden voor de overwinning en willen vooral voetballen.

Laat een organisatie als de KNVB eerst eens zorgen voor heldere regels, duidelijke communicatie hierover en met name zorgdragen dat hun eigen medewerkers die hier besluiten over nemen zelf op de hoogte zijn van de juiste regels. En wellicht is enige zelfreflectie wat vaker nodig. Want als de KNVB zo graag een eerlijke competitie nastreeft en een zo hoog mogelijk niveau wil bereiken, dan mogen ze ook eens kijken naar een andere regel: nieuwe teams, hoe goed ook, mogen zich niet meteen in een hoge klasse inschrijven. Eerst moeten ze, zonder enige weerstand, kampioen worden in de laagste klasse. Om zo pas na enkele jaren tegen teams van eenzelfde niveau te mogen voetballen. Is dat aandacht voor ontwikkeling, sportiviteit, fair play?

Wat ontzettend zuur voor de meisjes die zich verheugd hadden op een mooie finaledag. Ik hoop dat de KNVB van deze situatie leert en eens goed in de spiegel kijkt, in plaats van alle schuld bij de clubs neer te leggen. Deze manier van communiceren verdient geen schoonheidsprijs, getuigt van nul zelfreflectie en zorgt in plaats van spelplezier voor spelbederf. Geef het goede voorbeeld aan de speelsters, en zorg voor een duidelijk beleid waarin voetbal, plezier en sportiviteit centraal staat. Ik wens alle teams, begeleiders en vrijwilligers die zich inzetten voor het voetbal en wél in de finales staan komend weekend veel plezier en succes.

Het item van het Jeugdjournaal is hier terug te bekijken.

Een gedachte over “Fairplay of duidelijke regels?”

 1. Je slaat de spijker op zijn kop! Ik heb het in februari nog aanhangig gemaakt bij de KNVB en dit was de reactie:

  Bedankt voor je mail.

  Wij kunnen ons de gedachtegang heel goed voorstellen en denken er eigenlijk net zo over.
  Het blijkt de laatste jaren dat er enkele verenigingen zijn die inderdaad meisjesteams inschrijven voor de competitie bij jongens.
  Uiteraard prima, maar naar onze mening hoort hier dan ook deze bekercompetitie bij.

  De verenigingen schrijven echter deze teams niet in voor die beker, maar laten hen als meisjesteam meespelen in die beker.

  Reglementair kunnen wij hier niets tegen doen momenteel, aangezien deze meisjes in die teams mogen meespelen.
  Uiteraard is het de vraag of het fair is naar de tegenstanders toe. Wij vinden van niet.

  Deze verenigingen geven aan dit te doen om zo de weerstand t.o.v. andere meisjesteams te kunnen testen.
  Prima, maar dit kan uiteraard ook via oefenwedstrijden.

  Nogmaals, reglementair kunnen wij momenteel weinig doen maar we zijn ermee bezig om dit naar komend seizoen te onderzoeken of het wel mogelijk is er wat aan te doen.

  Uiteraard is het ook altijd goed als verenigingen dit eens met elkaar bespreken en opnemen. Beseffen zij hoe het voor, in dit geval, jullie team is om zo te spelen in de beker?
  ——–
  Onbegrijpelijk dat ze er toen nog niet achter zijn gekomen dat ze zelf hun regels hebben veranderd. Zuur voor Buitenveldert en DSS waarvan de laatste zich overigens vorige jaren wel degelijk in de jongensbeker had ingeschreven. Omdat ze, net als Buitenveldert, ook wel eens de beker wilden winnen hadden ze zich dit jaar in de meidenbeker laten inschrijven en staan nu morgen in een ‘alternatieve’ finale tegen Buitenveldert. Overigens staat de echte MD1 van Buitenveldert morgen ook in de bekerfinale en heeft Buitenveldert geloof ik een paar jaar achtereen de beker wel gewonnen dus heb ik het niet helemaal met ze te doen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *