Omgangskunde op de basisschool: verplicht vak of excuus?

Wie de afgelopen dagen televisie heeft gekeken of radio heeft geluisterd zal hebben opgemerkt dat de ‘verruwing van de samenleving’ centraal stond.

Tijdens de uitreiking van de Televisierring riep winnaar Johnny de Mol op tot ‘meer verdraagzaamheid, meer respect en meer liefde voor elkaar’. Bij RTL Late Night zat Wendy van Dijk. Zij had een kort geding aangespannen tegen Quote omdat dit tijdschrift over vermeend cocaĆÆnegebruik van Wendy en haar man Erland Galjaard had geschreven. Frits Spits zat aan tafel en ook hij stelde dat we in Nederland op de verkeerde manier met elkaar omgaan. Bij Spijkers met Koppen op radio 2 ging het in een gesprek met Emile Roemer over de manier waarop politici elkaar bejegenen in de Tweede Kamer. Felix Meurders haalde het Nationale Schoolonderzoek van het Algemeen Dagblad aan. Daaruit blijkt dat ouders het vak ‘omgangskunde’ willen invoeren en hij vroeg Emile Roemer of politici dit vak niet zouden moeten volgen.

En daar zijn we weer bij het onderwijs beland. Elke keer wanneer er iets mis is in onze samenleving wijzen de vingers naar de kinderen: de jeugd zal het later beter moeten doen. Natuurlijk aan alle meesters en juffen van het basisonderwijs de schone taak dit uit te voeren. Maar waar gaat het nu eigenlijk mis?

Wie zijn er verantwoordelijk voor die verruwing van onze maatschappij? Zijn het de kinderen die elkaar in de Tweede Kamer op idiote wijze aanspreken en afmaken, lettend op de peilingen zonder daadwerkelijk de inhoud centraal te stellen? Zijn het de kinderen die verzonnen verhalen in een tijdschrijft zetten waarbij anderen beschadigd worden? Zijn het de kinderen die in Woerden met bivakmutsen een AZC bestormen, in Oranje tegen een auto van staatssecretaris Dijkhoff aanschoppen, in een tweet schrijven ‘Volkert, hier heb je je volgende kandidaat om af te knallen, je bent nu toch vrij’ of in een voetbalstadion elkaar de hersens inslaan omdat je toevallig een andere club support?

Misschien zouden de volwassenen van nu eerst eens goed in de spiegel moeten kijken voor ze met het vak ‘omgangskunde’ op de proppen komen. Omgangskunde is geen vak voor op de basisschool. Alsof je in een paar lessen kunt uitleggen hoe je respectvol met elkaar omgaat. En daarna gaan we weer vrolijk verder met rekenen en taal? Nee. Het gaat om normen en waarden die je met elkaar afspreekt en waar je dagelijks mee bezig bent als leerkracht. Niet alleen door die afspraken met elkaar te maken en kinderen hier op aan te spreken. Maar vooral door zelf het goede voorbeeld te geven.

Laat alle volwassenen daar eens mee beginnen.

 

Lees hier de speech van Johnny de Mol tijdens het Televisiergala

4 gedachten over “Omgangskunde op de basisschool: verplicht vak of excuus?”

 1. Hallo Sjoerd,

  Een reactie naar mijn hart! Er wordt veel te makkelijk geroepen dat een ‘maatschappelijk probleem’ wel even door het onderwijs kan /moet worden opgepakt. Als ouders/verzorgers zich nu eens zelf bezighouden met opvoeden kan het onderwijs zich bezig houden met ‘onderwijzen’…….

  1. Eens met deze reactie. Waar het fout gaat in onze samenleving is het niet aan het onderwijs hier wat aan te doen! Laten de opvoeders het goede voorbeeld geven door respectvol met elkaar om te gaan.
   Theo Riemersma

 2. Lieve ouders,

  Ooit hebben jullie ervoor gekozen om jullie kinderen geboren te laten worden en vanaf dat moment begint ook opvoeden. Omgangsvormen horen daar ook bij en dat leren kleine kinderen in eerste instantie thuis! Dus lieve ouders als jullie zorgen dat jullie zelf het juiste voorbeeld geven hoeft school dat niet meer als extra erbij te doen . Dus als je een volgende keer vergeet : je kind op tijd te brengen/ halen, je kind ziek te melden, je kind zonder eten / drinken naar school te sturen, je kind hele nachten op laat , je vergeet je nieuwe telefoonnummer door te geven, je het rapportgesprek vergeet, je je kind niet leert dat het een mond heeft om problemen op te lossen, vergeet om je kind te leren om niet dwars door een ander heen te praten, je kind niet leert om te delen, etc., etc. Kijk dan eerst even goed naar jouw eigen omgangsvormen en wat jij als opvoeder van jouw kind kan doen om ervoor te zorgen dat jouw kind wel op een juiste manier met anderen leert omgaan!

 3. Ik ben het zooooo met je eens, wat een troost om te lezen. Kun jij je niet verkiesbaar stellen?šŸ˜ Ik vind eigenlijk dat wij ouders ’terug naar school moeten’ om te leren over jeugdpsychologie en opvoedkunde. Omgangskunde lijkt me ook echt geweldig. Ik Dank je wel voor je visie, ik blijf je volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *