Vakantie in het onderwijs: relaxed!?

schoolvakantie

‘Lekker he, al die vakanties die je hebt!’ Het is een veelgehoorde uitspraak op verjaardagen en andere feestjes. Elke keer weer dien je als leerkracht maar wat blij te zijn met de vrije dagen en vakanties want in andere sectoren kent men dit soort privileges niet.

Natuurlijk is het fijn om vrij te zijn. Maar dat er ook een reden is voor ‘al deze vrije dagen’ ontgaat veel mensen. Ouders kijken vaak verbaasd als ze mij om 18.00 uur of later naar huis zien fietsen en in het weekend of in de vakanties op school zien. Vandaar deze korte toelichting. Want waarom zoveel vakantie?

Als leerkracht in het basisonderwijs draag je een jaar lang elke dag de verantwoordelijkheid voor 30 kinderen. Dit stopt niet wanneer de kinderen de school uitlopen om drie uur. Er wordt weliswaar verwacht dat je van 8.00 tot 17.00 op school bent maar de meeste leerkrachten beginnen eerder en eindigen later de werkdag. Nakijken, registreren, voorbereiden, vergaderen en regelmatig in gesprek gaan met ouders kost tijd.

Twee keer per jaar zijn er twee gespreksavonden waarin ouders, naast de ‘tussendoor gesprekken’ buiten schooltijd, op de hoogte worden gebracht van de ontwikkeling van hun kind. Er wordt intensief samengewerkt met deskundigen die zowel binnen de school als daarbuiten een bijdrage leveren. Ook met hen is overleg  noodzakelijk voor een goede samenwerking.

Elk jaar worden er rapporten gemaakt, handelingsplannen en groepsplannen geschreven en geëvalueerd. Met de middelbare scholen wordt intensief gecommuniceerd.

Informatieavonden, drie afscheidsavonden, het Kerstdiner, een open podium, sportdagen, muziekavonden, voorstellingen en het aanmoedigen van de kinderen bij sporttoernooien. Allemaal nodig voor een fijne sfeer en leuk om te doen. Maar wel tijdrovend.

Leerkrachten in het basisonderwijs werken hard om het verschil te kunnen maken in de ontwikkeling van kinderen. Als ze een baan zouden willen waarbij er veel te verdienen valt, een lage werkdruk is of flexibele werktijden dan hadden ze vooral iets anders moeten kiezen. Gelukkig maakt niet iedereen die keuze, het onderwijs zou nog sneller leeglopen.

Er wordt vaak gezegd dat het onderwijs meer autoriteit en respect moet krijgen, en dit zal moeten worden verdiend. Vrije dagen en vakanties zijn er niet om de hele dag niks te doen en te relaxen. Ze zijn nodig om het hoofd leeg te maken, regelmatig werk in te halen, voor te bereiden en op te laden voor een nieuwe werkperiode. Het gaat niet om een privilege, het is een verdiend en noodzakelijk recht dat het onderwijs ten goede komt.

Ik ga genieten van een weekje vakantie. Lekker fietsen, muziek luisteren, House of Cards kijken en afspreken met vrienden en familie. Maar geen zorgen, in deze week worden ook 28 rapporten geschreven en wordt de volgende schoolperiode voorbereid. Zodat groep 8 volgende week weer fris kan beginnen. En dat doe ik met plezier.

95 gedachten over “Vakantie in het onderwijs: relaxed!?”

  1. Ik werk zelf in de zorg, heb dagelijks een enorme werkdruk, veel verantwoordelijkheid moet regelmatig in mijn eigen tijd naar vergaderingen moet vaak extra in het weekend en op feestdagen werken, moet tijdens diensten bij nacht en ontij over straat voor een niet al te hoog salaris. Maar daar heb ik zelf voor gekozen. Net als de leraren in deze blog. Ik heb er helemaal geen moeite mee dat leraren meer vakantie hebben dan ik (ik heb 5 weken per jaar ). Daarnaast ben ik moeder van 2 kinderen en moet deze 5 weken ook gebruiken om mijn kinderen tijdens al deze weken op te vangen. Ook dat is mijn eigen keus.
   Waarom kunnen jullie als leerkrachten niet gewoon zeggen ik heb gekozen voor dit vak en neem alle voor-en nadelen voor lief. En ja er zullen altijd mensen zijn die op feestjes zeggen dat jullie meer vakantie hebben. Maar als je dan met een argument komt van werken in het onderwijs is zwaar dus wij hebben deze extra vakanties nodig , stuit je op nog meer weerstand (ook bij mij) want er zijn idd vele andere beroepen met net zoveel nadelen. Dus werk je deze reacties (van jullie hebben meer vakanties) ook in de hand.
   Accepteer gewoon de nadelen en de voordelen van het beroep waarvoor je gekozen hebt.

   ,

   1. Ik ben zelf vroeger IC verpleegkundige geweest en nu leerkracht in het basisonderwijs. Ik dacht inderdaad dat “juf” zijn mij meer rust en vrije tijd zou opleveren. Inderdaad vanwege alle vakanties en de werktijden. De werkdruk in het onderwijs ligt hoger dan die in de zorg. Daarbij is het werk van een leerkracht nooit af. Een verpleegkundige die 24 uur per week werkt, heeft inderdaad drie diensten. Wanneer je dienst is afgelopen trek je je dagelijkse kloffie aan en ga je naar huis. Waarna je collega de zorg voor de patiënten overneemt. Een leerkracht moet weliswaar tot kwart voor vijf werken maar gaat in de praktijk nooit eerder naar huis. Als ik mijn drie diensten draai dan ben ik er om half acht en ga ik om half zes naar huis. In drie dagen werk ik geen 24 uur, maar meer. En vaak werk ik thuis ook nog even door om de puntjes op de i te zetten.
    Je hebt gelijk, iedereen maakt voor zichzelf een keuze. En de lange en vake vakanties in het onderwijs zijn dubbel en dwars verdiend. Het is een compensatie voor de vele overuren die wij maken en niet uitbetaald krijgen.
    Ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt……

    1. Ik werk niet als verpleegkundige , en draag mijn werk niet over aan de volgende shift . Werk bijna standaard over. En met diensten bedoel ik bereikbaar zijn na werktijd , waar ik amper voor betaald wordt. Maar ik ben blij dat ik werk heb wat ik leuk vind en waar ik zelf voor gekozen heb.Ik ben blij dat ik door middel van mijn werk een verschil kan maken in iemands leven, net als leerkrachten. Ik wordt op geen enkele wijze gecompenseerd voor het feit dat ik erg verantwoordelijk werk heb. Ik neem deze nadelen gewoon voor lief..in plaats van er over te klagen…
     Misschien zouden leerkrachten dit ook kunnen doen en zij worden immers ( door middel van deze extra vrije tijd) wel gecompenseerd…In plaats de welles/nietus discussie over wie de hoogste werkdruk heeft…wees blij dat je werk hebt en dat je ook nog enigszins gecompenseerd wordt….

     1. Gecompenseerd? Whaha, wij hebben als leerkrachten gewoon een uurloon en moeten ieder jaar een tabel met uren overleggen met de directie. Dus er wordt niks extra aan vakantie gegeven! Dat is de gedachte van al die andere mensen in andere sectoren die denken dat ze achter gesteld worden…

    1. Antizeur oprichten op FB voor de mensen die constant zeuren over de vele vakantie van leraren., bedoel je zeker?
     Ik werk in de zorg, zou niet willen ruilen.
     En dan nog iets: nooit eens een vakantiedag op kunnen nemen wanneer het jou uitkomt, altijd in het dure seizoen op vakantie moeten.

    1. Het gaat niet om klagen: andere mensen moeten eens ophouden met zeuren dat ze toch zoveel vakantie hebben. Het artikel gast dáár over!

   2. Het is vrij simpel, een volledig baan in het onderwijs kent een jaartal van 1659 uur. Voor alle duidelijkheid dat komt overeen met het aantal uren dat ambtenaren werken als ze een volledige baan hebben. Aangezien dit aantal uren wordt verdeeld over 40 lesweken, werkt een docent meer dan 40 uur per werkweek. Dat verklaart dus ook de vakanties, die hebben niets met werkdruk te maken het is gewoon verdiend.

   3. Het gaat eigenlijk helemaal niet om zwaar of niet. Een leraar werkt meer uren in een week dan hij betaald krijgt. En die uren krijgt hij terug als vrije dagen. Het gaat dus niet om de zwaarte van het werk maar om het aantal uren. Ik weet niet hoe het nu is maar toen ik nog fulltime werkte moest ik geloof ik 45 uur werken waarvan ik er 40 uitbetaald kreeg. Het is een ingewikkeld systeem omdat wij geen ‘urencontract’ maar een ‘werktijdfactor’ (1 is fulltime, 0,5 is een halve baan enz) hebben. Dat is ook de reden dat zoveel mensen, ook leerkrachten, niet weten hoe het werkelijk zit. Een leerkracht ‘krijgt’ ook maar 5 weken, de overige vakantieweken zijn geen extraatjes, het is heel simpel tijd voor tijd. In veel beroepen krijg je overuren uitbetaald, bij ons bestaan ze niet. Wij hebben sinds 2 jaar op onze school twee vakantieweken extra per jaar. Dat klinkt leuk, maar daar ging mijn werktijdfactor door naar beneden waardoor ik netto maandelijks 85 euro minder kreeg! Echt lieve mensen, leerkrachten krijgen geen enkele dag vakantie cadeau. Maar ik hou van dit vak, en gelukkig vele collega’s met mij.

   4. We hebben niet méér vakantie… We hebben een contract voor 36 uur per week en werken er (contractueel in ieder geval) 40, dat betekent een dag opbouw per twee weken…

   5. Als jij ’s avonds en ’s nachts (schoolreisjes) werkt, krijg je dat betaald (zelfs extra?), in het onderwijs niet. Wanneer jij naar huis gaat, ben je klaar, wij niet. De zorgen en werkdruk zijn even hoog, dat is waar. En het mee naar huis nemen van zorgen ligt aan jezelf, dat is ook waar. Al dat extra, onbetaalde, werken; daarmee ‘verdienen’ wij de extra vakantie. Die idd, zoals Sjoerd schrijft, vaak niet alleen maar vakanties zijn.

   6. Voor een televisieprogramma zijn wij op zoek naar verpleegkundigen en onderwijzeressen / onderwijzers, samenwonend of getrouwd, met of zonder kinderen om te praten over passie, drijfveren en de volgens menigeen financiele onderwaardering. Mocht u interesse hebben, dan kunt u bellen met 06-29423376.

 1. Sorry hoor, maar in de meeste bedrijven fietsen mensen om 18.00 of later naar huis, ook als ze om 8 uur beginnen. En natuurlijk maak je rapporten, stem je af met andere professionals om je heen, heb je vergaderingen naast je ‘echte werk’, en werk je wel eens avonden (2 keer per jaar is echt niet zo vaak!). Dat is gewoon werken in Nederland, voor iedereen dus ook in het onderwijs. De werkdruk is soms hoog, dat hoort erbij, zeker voor hoger opgeleiden wat mensen in het onderwijs vaak zijn.
  Wat niet iedereen heeft in werkend Nederland, is zoveel vakantie. Ik gun het jullie van harte, dat is het niet, maar hou nou eens op er over te klagen. Waardeer dat extraatje gewoon, ga lekker House of Cards kijken en werk ook nog een beetje – net als heel veel werkende Nederlanders in hun vakantie doen.

  1. Hoi Marieke,

   Dan komt de boodschap blijkbaar niet over. Ik schreef dit niet om te klagen. Integendeel. De voordelen zijn duidelijk. Het gaat mij erom dat leerkrachten bijna altijd worden aangesproken op de vakanties die ze hebben, en niet op het werk dat ze leveren. Alsof de vakanties alleen maar een bonus zijn. Ik wil verduidelijken dat ook de vakanties en vrije dagen gebruikt worden voor een deel om te werken, en dat er een reden voor de hoeveelheid. Daarnaast noemde ik niet twee avonden, het komt zeker op 12 uit, als je niet de OR en MR etc meetelt, dan komen er 14 bij. Nogmaals, geeft allemaal niks, alleen spreek mij aan op het werk dat ik doe en niet de vrije tijd die ik heb (als het onderwerp onderwijs is, daarnaast zijn er meer zaken het bespreken waard).

    1. Hoezo haar mond houden? Ik werk in de zorg, kan nooit op tijd naar huis, maar schuif wel iedere ochtend om half acht achter mijn bureau om nog even in alle rust te proberen de achterstanden weg te werken. Bijscholing, overleggen en uitwisselingen van kennis zijn per definitie NIET tijdens kantooruren.
     Ik gun het je van harte hoor, Sjoerd, maar ik zou het mezelf ook zo gunnen………
     Maar Petra, Marieke heeft toch echt een punt!
     Maar

     1. Precies wat ik bedoel Massot, in veel meer sectoren wordt hard gewerkt, en is het vaak heel belangrijk werk, en wordt er ook veel overgewerkt, maar dan zonder de extra vakantiedagen. Dan is het toch wel te begrijpen dat mensen tegen je zeggen dat het ze ook lekker lijkt om zoveel vakantiedagen te hebben? Je kunt dan toch gewoon zeggen, ja klopt, ik heb meer vakantiedagen dan de gemiddelde Nederlander, en daar ben ik hartstikke blij mee!

     2. Precies….. We kunnen allemaal wel zeggen “oh oh oh, ze hebben het alleen over mijn “.

      Ik heb zo’n 9-tot-5-kantoorbaan. Om 7 uur zit ik achter m’n bureau en meestal zit ik om 4 uur in de auto terug naar huis. Behalve (gemiddeld) één avond per week (ja, dat zijn er dus geen 12 per jaar maar een stuk of 40) wanneer ik nog een presentatie geef of bijwoon. Oh ja, en 2 avonden per week dat ik mezelf aan het bijscholen ben. Daarnaast heb ik 3 weken vakantie dit jaar; de rest van de tijd “kan ik niet gemist worden”.

      Dus laten we alsjeblieft ophouden met “Oh oh oh, iedereen kan het alleen maar hebben over dat ik zoveel vakantie heb”. Net zo goed als dat ik niet klaag over iedereen die jaloers op me is omdat…. errrr…. ja, waarom eigenlijk?

      Ja, we kennen de verhalen dat het onderwijs zo zwaar is, ondanks de vakanties. We kennen de verhalen dat verzorging zwaar is en dat bouwvakken zwaar is en dat ambtenaren zwaar is. Nou, ik kan je vertellen, de hele dag op m’n luie reet achter m’n computer zitten is ook zwaar!

    2. Kijk dat is nu een opmerking die ik herken als van iemand uit het onderwijs! Een echte “wij weten het altijd beter”. Zeikerds zijn jullie. Geniet van die dagen en doe verder je werk goed. Dat wordt van alle werkenden verwacht.

   1. Hi Sjoerd, zie ook mijn reactie op Massot; wat ik bedoel is dat heel veel mensen hard werken, overwerken, in hun weekenden of vakanties werken. En ook lang niet altijd worden aangesproken op de inhoud van hun werk. Zo gek is het toch niet dat iemand anders ook wel graag zoveel vakantie zou willen hebben, en dat noemt als ze een onderwijzer spreken? Ik zou zeggen, schiet niet in de verdediging, maar geniet er lekker van!

    1. inderdaad Marieke! Genieten van de voor-en nadelen in het onderwijs. Respect voor alle werkenden en blij zijn met je eigen baan in deze tijd. Wanneer mensen mij aanspreken over de vakanties ( zit in het speciaal onderwijs) kan ik daar van genieten waar vind ik een baan die mij ook de kans geeft om van mijn kids te genieten wanneer ze vrij zijn. Bekijk het eens van de zonnige kant! We hoeven ons niet te verdedigen.

   2. en die arme kinderen dan..zitten ook de hele dag op school,thuis buiswerk maken,studeren als er tijd is nog wat sport..en de ouders dan..ook een baan met alle voor en nadelen,kids overhoren,huishouden,was en plas, eten maken ,kinderen verzorgen..ocharme wij toch….naar oudercontacten gaan,in het oudercomite zetelen…ppfff zwaar hoor….

  2. Ik snap je punt Marieke. Zou je graag van harte uitnodigen een aantal maanden te komen meedraaien. Het is geen baan van 8.00u tot 18.00u. Je bent altijd bezig, altijd. Daarbij wordt het werken in het onderwijs (zwaar) ondergewaardeerd. Zoals Sjoerd hier al probeerde te beschrijven……. in de vakanties ben je ook bezig. Altijd. Het stopt niet. En ja.. er zijn altijd banen waar de werkdruk misschien ook net zo hoog is en met minder ‘vakantie’, maar laten we dan ook de salarissen even naast elkaar leggen. Zoals Sjoers al zei: ‘We doen het met plezier’. Je moet niet in het onderwijs gaan werken als graag veel salaris wilt verdienen en veel ‘vakantie’ denkt te hebben. 🙂

   1. Precies! Wij kunnen wel een FB pagina oprichten:geschop tegen het onderwijs.
    Ik werk zelf in de zorg, mijn man in het onderwijs, en ik wordt het wel eens zat steeds weer te moeten horen dat mijn man het toch zó makkelijk heeft, om half 4 vrij, veel vakantie.
    Ze weten niet wat ze zeggen.
    Daarom zijn er zoveel in het onderwijs overspannen, meer dan gemiddeld, daarom haken er zoveel af!

  3. Beste marieke mij vrouw die volgens haar contract drie dagen in de week werkt werkt op duistere manier vaak meer als ik die full time werkt toch raar he ja ze is juf in de afgelopen vak heeft ze “gewoon” gewerkt zoals zo vaak in vakanties we klagen niet maar vragen respect en ja ze doet dit met plezier en toewijding en ik steun haar waar ik kan. Vakantie op school wil zeggen dat de kinderen vrij zijn maar de leerkrachten werken dan door.
   mijn vrouw heeft ooit een berekening over het aantal uuren dat ze werkte(toen nog fulltime) ze heeft de vakanties aals werk gerekent op de groote vakantie na en kwam op een gemiddelde van 45 uur per week meestal is fulltime toch net iets minder……..

  4. Ja Marieke, ook in het bedrijfsleven fietsen mensen vaak laat naar huis en maken dan dagen van meer dan 8 uur…. het verschil? Dáár worden de overuren uitbetaald in geld! In het onderwijs krijgen wij onze overuren betaald in die extra vakantiedagen! Ach, wij klagen niet, wij hebben hier zelf voor gekozen. En mensen die niet onze vakantiedagen hebben, hebben er vaak ook zelf voor gekozen…… zij gingen voor een ander beroep!

   1. Hoi Matilde, dat uitbetalen van het overwerk is een misverstand; in de bedrijven waar ik heb gewerkt of die ik ken via vrienden werden, zeker aan het hoger opgeleide personeel, de overuren niet uitbetaald. Volgens mij is dat bij de meeste bedrijven niet zo, daar hoort het er bij, net als in het onderwijs. Alleen personeel dat lager opgeleid is en moet klokken, krijgt overuren uitbetaald.
    Wat betreft salaris, een beginnende HBO afgestudeerde krijgt bij het bedrijf waar ik werk ongeveer 2200-2300 per maand. Ik weet niet wat een onderwijzer/ leraar verdient wanneer hij begint, maar dat zal niet heel veel minder zijn denk ik?

    1. Heb je het nu over bruto of netto?
     Een leerkracht verdient misschien in t begin wat meer (vind ik van niet) maar er komt niks meer bij. Ik heb nu in die 7 jaar nog geen tien cent opslag gehad!

     1. Bruto. En ook in mijn bedrijf is het zo dat je, wanneer je aan het maximum van je schaal zit, je salaris niet meer stijgt, hoe hard je ook werkt.
      Nogmaals, ik gun iedereen die vakantiedagen van harte, maar er over klagen als mensen daar wel eens jaloers op zijn begrijp ik niet zo goed.

     2. Dat klopt, dat komt doordat de leraarsalarissen de afgelopen 4 jaar (met toestemming van de leraren) bevroren geweest zijn. Dit, omdat er bezuinigd moest worden.

      Mensen die het bovenstaande artikel gelezen hebben en de argumenten van de schrijver afdoen als zeuren, begrijpen echt niet wat er bedoeld wordt. Jammer, maar wel te begrijpen. Als “buitenstaander” valt het denk ik moeilijk in te schatten wat wij moeten doen.
      Maar.. We doen het met plezier 🙂

    2. Het hoger personeel heeft een dusdanig salaris dat dit er in verdisconteerd is. Ofwel: met zo’n salaris mag het ook van je verwacht.
     Een leraar verdiend gezien zijn opleiding sowieso al minder dan hij met soortgelijke opleiding zou verdienen in het bedrijfsleven.
     Mijn man heeft de laatste jaren al heel wat zien vertrekken naar het bedrijfsleven!

 2. Voor de zorg geldt hetzelfde. En wellicht ook voor andere sectoren. Zeker wat salaris versus werkdruk betreft. Daar gaat het ook allemaal niet over. Een vergelijking heeft geen zin en hoeft niet te worden gemaakt. Ik schrijf vanuit mijn eigen praktijk, en word aangesproken door mensen uit mijn eigen omgeving.

  Niemand hoeft zijn mond te houden, zolang het maar netjes blijft 😉

 3. Ik was tien jaar lerares in het voortgezet onderwijs. Inmiddels alweer een paar jaar werkzaam in het bedrijfsleven. Voor mijn gevoel heb ik nu, met twintig vakantiedagen, veel meer vrije tijd. Want ja, soms moet er op een zondag worden overgewerkt. Maar niet meer elke zondag, zoals toen ik docente was. En ja, ik kom meestal niet voor zevenen thuis. Maar over het algemeen is de avond dan wel voor mij en niet voor lesvoorbereiding/nakijkwerk zoals toen ik docente was.
  En die twintig vakantiedagen, die zijn echt vrij en niet deels “bijwerktijd” zoals toen ik docente was.
  Zou ik ooit nog eens vier of vijf weken aaneen vrij willen, dan kan ik vakantiedagen bijkopen, of onbetaald verlof nemen.
  Kortom, de verlofregeling van zowel onderwijs als bedrijfsleven uit eigen ervaring kennende geef ik sterk de voorkeur aan die laatste. Ik denk dat mensen van buiten het onderwijs de waarde van vrije weekends onderschatten. Ik vind dat heerlijk, zo’n minivakantie vrijwel elke week. Omdat ik nog weet hoe het was toen ik die niet had.

 4. Ik ben het helemaal eens met je Sjoerd, altijd als het weer bijna vakantietijd is wordt je daarop aangesproken door mensen. Alsof het hen stoort dat je “vakantie” hebt, op een gegeven moment wil je het ook wel eens over iets anders hebben dan dat ene onderwerp dat zo erg opvalt voor zovele mensen. Liever zou je het hebben over alledaagse dingen of over dingen die er echt toe doen binnen het onderwijs, zoals het omgaan met grote groepen kinderen en het passend maken van je onderwijs voor de kinderen in je groep.
  En wat veel mensen ook over het hoofd zien is de hoeveelheid energie die in één dag werken met 30 VERSCHILLENDE kinderen gaat zitten en de manier waarop je daarmee omgaat. Er gaat inderdaad veel tijd in het onderwijs zitten en er komt ook steeds meer bij omdat we tegenwoordig letterlijk alles op papier moeten hebben en veel moeten observeren terwijl we lesgeven.
  Ik heb ook mijn respect voor de mensen in de zorg hoor, ook jullie werken hard zeker artsen, soms krijg je gewoon geen rust.
  Maar het is zoals Sjoerd zegt, onze vakanties zijn vooral om weer op te laden en daarna weer op een juiste manier de klas te laten draaien en goed met alle kinderen om te kunnen gaan.
  Ik zou nog zoveel meer kunnen zeggen, maar het belangrijkste punt is laat die ene vraag/opmerking nu eens achterwege.

 5. Beste Sjoerd,
  ik geef je helemaal gelijk. Daar komt voor de andere mensen nog iets bij. Wat andere mensen zich niet realiseren is dat als je voor de klas staat er ook helemaal moet zijn. In bijna alle andere beroepen kun je even tijdens je werktijd even een kop koffie halen, even vijf minuten met een collega praten of even rustig ergens over nadenken. Als je twee uur voor de klas staat moet je er ook twee uur helemaal zijn, je kunt niet even vijf minuten pauze houden of ergens over nadenken, je moet twee uur lang vier ogen je hoofd hebben en geconcentreerd alles geven. Ik heb heel veel zij instromers zien komen en na 3 maanden weer afhaken, omdat ze het niet aan konden (er zijn er ook die het wel gered hebben). Ik kom zelf ook uit het bedrijfsleven, maar de werkdruk is in het onderwijs vele malen hoger. Dus laat ons nu van onze enige extra secundaire arbeidsvoorwaarde genieten.
  groet,
  Bernard

  1. Je hebt helemaal gelijk bernard!
   En wat dacht je van een continue rooster? Ik ben van kwart over 8 Tot 2 uur s’ middags in de weer met 30 kinderen die allemaal op hun eigen niveau werken, zonder pauze tussendoor. Als de kinderen eten kan ik even snel een boterham naar binnen werken.
   Het zijn pittige dagen, maar ik zit geen andere baan willen!
   Groetjes Kim

 6. Als ik dit lees kom ik tot de conclusie dat men in Nederland sowieso te hard werkt. Rust is zo hard nodig, veel harder dan wordt gedacht. Een dag met kinderen werken wordt ook zwaar onderschat. Mensen doe het lekker wat rustiger aan en denk aan je gezondheid!

 7. Ben bijna 40 jaar leerkracht basisonderwijs. Ik heb het mooiste beroep van de wereld en dat is de enige uitleg die ik geef over mijn werk en de vakanties!

 8. Ikzelf ben sinds september begonnen als docent op het mbo, zonder enige ervaring in het onderwijs. Was namelijk pas in dec 2012 afgestuurd voor mijn master en heb als achtergrond biomedische wetenschappen. Nu geef ik dus biologie op het mlo en door de hoge werkdruk en vele nieuwe collega’s (opleiding groeit elk jaar) was er geen tijd om ingewerkt te worden. Ik moest het dus vooral op eigen houtje doen en voor een eerste echte baan was dat vaak stressgevend. De werkdruk is hoog, de studenten zijn vooral pubers en je moet nog zorgen dat ze allemaal een zo’n goed mogelijke basis krijgen. Daarnaast volg ik sinds eind oktober ook een intensieve cursus om mijn pedagogisch didactische aantekening te halen, zodat ik les mag blijven geven. Ik zeg jullie 1 ding, die vakanties zijn mijn reddingen.. Niet alleen om te ontstressen (het steeg me zelfs soms boven t hoofd door al het nakijkwerk enz), maar ook om alles weer op een rijtje te zetten en belangrijke zaken op orde te krijgen. Natuurlijk plan ik ook min 1 dag dat ik eens wat dingen doe voor mezelf, maar dan nog ben ik grotendeels bezig voor mijn werk en cursus. Natuurlijk heb ik zelf deze baan gekozen en accepteer ik alles wat erbij komt kijken, maar als zij instromer ben ik meer dan blij dat ik in mijn vakanties even wat kan bijtanken voor ik weer een periode vol pubers les moet geven. Want zelfs al werken ze allemaal keurig mee, dan nog vreet het energie en tja zoals mijn coach rick zei: ga nooit een discussie aan met mensen die niet in het onderwijs werken, want zij begrijpen het toch niet. En tja uiteindelijk zorg jij als docent ervoor dat deze studenten een toekomst hebben in het bedrijfsleven 🙂 en ja ik kan het nog niet vergelijken met het bedrijfsleven, maar die vakanties zijn geen ik doe helemaaaal niets vakanties en dat zullen ze nooit zijn ook.

 9. Haa die Sjoerd,

  Wat een treffende blog. Werken in het onderwijs kost – als je het goed wilt doen- veel energie, maar je krijgt er ook veel voor terug.

  Groeten
  Kees

 10. Ik ben zelf bijna 15 jaar werkzaam op een basisschool en vindt het altijd maar gezeur, die vakanties. We hebben 12 weken vrij per jaar! Haal daar die avonden en dagen dat je werkt in de vakantie en wat cursusdagen vanaf en je zit nog ruim boven het gemiddelde van 5 weken vakantie per jaar. Bovendien gaat menig leerkracht ook regelmatig eerder dan 17 uur naar huis. En inderdaad, niet iedereen beseft welk werk gedaan moet worden, maar ik weet ook niet precies hoe het er in het bedrijfsleven of elders aan toe gaat. Laat maar kletsen, denk ik altijd. En ik geniet met m’n eigen kinderen van de vele vakantiedagen die ik heb! Die hoeven niet in de vakanties naar de BSO 🙂

 11. Goed punt Diana, onderwijs is inderdaad een sector waar je heel minimalistisch je werk kunt doen. En waar steeds meer parttimers in werken die, terecht of niet, dan op hun vrije dagen nog extra werk verrichten. In elk geval, als je er echt iets van probeert te maken en volledig voor het werk gaat, betaalt dit zich niet uit, alleen in ‘datgene dat je terugkrijgt van de kinderen en ouders zelf’. Misschien is dat ook een reden waarom er zo weinig jongeren blijven hangen. Hard werken en goede prestaties worden niet beloond, zoals in het bedrijfsleven. Sterker, anderen voelen zich eerder benadeeld en daardoor krijg je het systeem waarbij ontwikkeling zo snel gaat als de langzaamste schakel. Zonde van het onderwijs. Het is moeilijk te meten, maar zijn de verschillen in werkuitvoering zoals jij beschrijft tegen hetzelfde salaris misschien de doodsteek voor de onderwijsvooruitgang?

 12. Hoi Sjoerd,

  Ik heb al deze reacties eens op gemak zitten lezen. Want ja ook ik werk in het onderwijs en mag op dit moment “genieten” van mijn vakantie. Ik ben sinds 7 jaar werkzaam in het onderwijs op een MBO. Maar heb hiervoor 20 jaar in de gezondheidszorg gewerkt. En kan dus vanuit alle perspectieven vertellen.
  Uiteraard is het makkelijk dat je de vakanties vrij bent samen met de kinderen daarin schuilt een gemak. Maar ik ben het er ook mee eens dat het werken in het onderwijs niet altijd makkelijk is. Vooral niet met alle bijkomstigheden die je er tegenwoordig bij krijgt zoals het voeren van gesprekken en het invullen van al het papierwerk wat daar weer bij hoort.
  Maar het is mijn keuze om in het onderwijs te gaan werken waarom omdat het een mooi vak is waarin ik al mijn kennis kan overdragen.
  Dat vind ik ook van het vak gezondheidszorg, dit is ook een vak waar je voor kiest met al de ongeregeldheden die daar weer bij horen. Maar in de onderwijs vorm waarin ik werk kan ik niet zonder het een maar ook niet zonder het ander. Als ik mijn ervaring niet had gehad in de gezondheidszorg dan had ik mijn studenten nu niet zo kunnen opleiden!!

 13. Ik vind dit wel weer een typisch Nederlandse discussie. Meeste mensen zijn ontevreden met hun eigen werk en eigen werkdruk. Iederen is jaloers op iemand die het in hun ogen beter heeft als hun zelf. En iemand anders? ja die heeft maar een simpel baantje! maar dat van mij is toch zwaar!! Zullen we afspreken dat we dit soort discussies stoppen? In een land waar een steeds groter wordende groep mensen op zoek is naar werk, en er alles voor zou doen om centjes te verdienen. Ik vind het nogal respectloos naar de werklozen. Ook al zullen die in jullie ogen niet moeten zeuren want die hebben per slot van rekening helemaal veel vrije dagen!

  1. Als je mijn blogs leest kun je mij wellicht dingen verwijten maar niet dat ik ontevreden ben met mijn werk, integendeel. Je maakt het in mijn ogen ook veel te groot. Dit is slechts geschreven om mensen duidelijk te maken waarom er vrije dagen en vakanties in het onderwijs zijn. Ik vergelijk niet met anderen, richt mij alleen op onderwijs en verhelder een en ander. In tegenstelling tot wat anderen doen. Je kan en mag het oneens zijn met deze uitleg, maar ga niet voor mij denken en vervolgens daaraan conclusies verbinden (bv ten opzichte van mensen zonder werk). Groeten!

 14. Eigenlijk is het wel typerend, dat zelfs leraren en onderwijzers niet eens precies weten hoe het nou zit met ‘al die vakanties’. Ik zal het proberen uit te legen aan de hand van mijn eigen baan: leraar in het vmbo.

  Op jaarbasis werk ik 1659 uur, d.w.z. volgens mijn contract.
  Die uren verricht ik in de lesweken die zijn vastgesteld, namelijk 40. Per week werk ik dus 41½ uur. Vergelijk dat met de gemiddelde officiële werkweek in Nederland (36 uur) en je ziet dat ik wekelijks 5½ uur overuren draai.

  [Even terzijde: hier komt dus ook de wiskundige redenering vandaan dat nu we m.i.v. 2014 6 weken zomervakantie hebben ipv 7, dat deze week minder vakantie bedoeld is als werkdrukvermindering: met 39 werkweken kom je op 42½ uur per week, nu dus een uur per week minder. Geef mij die week vakantie maar, maar ja….]

  Al die overuren worden niet vergoed in salaris, maar als vrije dagen BOVENOP de normale vakantiedagen. Dat zijn er 28, dus niet heel veel meer of minder dan in het bedrijfsleven.
  Dat ik aan die 42½ uur per week niet voldoende heb om al mijn taken goed te doen is een andere discussie.

  Onze ‘ruime’ vakantieregeling is dus niets meer of minder dan een sigaar uit eigen doos. Hoe laat iemand naar huis fietst heeft daarmee niets van doen. Dat is meer een keuze of je je niet lesgebonden uren (deels) op school werkt of thuis in de avonduren en de weekends.

  1. Klopt. Volgens mij zet ik ook geen vraagtekens bij de vakantieregeling, ik weet heel goed hoe dat in de cao is afgesproken. Mijn punt gaat over de invulling van deze vrije dagen. Maar dank voor de uitleg 🙂

 15. Ik ben eigenlijk een beetje klaar met alle blogs/columns/klaagzangen over werken in het onderwijs. Overal moet worden uitgemeten hoe zwaar het wel niet is en worden de vakantie weken gerechtvaardigd, net zo als hier. Want dat is wat ik hier lees; waarom jullie wél zo achterlijk veel vakantie hebben en dat jullie in de vakanties toch ook behoorlijk druk zijn. Nou boehoe.

  Ik werk in de gehandicapten zorg (wow, wat knap zul je wel denken. Dat denkt namelijk iedereen.), in een 24 uurs woonvoorzieningen. Ik heb 4 weken vakantie op jaarbasis. Nummer 5 wordt voor mij gespaard voor wanneer ik oud ben of zin heb in een sabbatical. Ochtenddiensten vanaf 6 uur, avonddiensten tot 23 uur, nachtdiensten, slaapdiensten van 15 uur. We (ik en al mijn zorgcollega’s) draaien ze allemaal. We laten ons knuffelen, uitschelden en soms zelfs slaan en schoppen. We Wassen billen, ruimen kots op, hebben diepgaande gesprekken, voeden op, geven liefde. Daarnaast hebben we een kantoorbaan. Moeten dossiers bijhouden, behandelplannen schrijven, dagelijks rapporteren, telefoontjes plegen en behandelen. Daarnaast voeren we gesprekken met ouders, verwanten, dagbesteding, werk, school. Zo wat zijn we druk, zul je denken. Maar vergeet niet dat we met zijn allen ook nog een professioneel schoonmaak- en opruimbedrijf zijn, we allemaal voor chefkok hebben geleerd en uitermate goed zijn in koffie en thee zetten.
  Foi, wat een zeur zul je denken… Nee hoor, heb je ergens gelezen dat ik het verschrikkelijk vind om te doen? Nee.Nooit. Net zoals ik jou dat ook niet zie schrijven. Ik werk met mijn hart en ziel voor, door en met mijn cliënten. Ondanks de agressie krijg ik zoveel liefde, dat iedere stap die ik zet, koffie die ik zet of billen die ik was met die zelfde liefde terug doe! En daar heb ik geen 12 (??) weken vakantie voor nodig. Oh, en ook geen honderd duizenden blogs/columns of klaagzangen.

  Ik hoop dat mijn verhaal andere leerkrachten inspireert om niet meer te gaan schrijven over hun vakanties en het rechtvaardigen daarvan. Het is crisis, iedereen moet hard werken.

  Groet,
  Judith.

  Ps. Kerst, oud en nieuw, Pasen, Pinksteren, Koningsdag, bevrijdingsdag, hemelvaart en carnaval zijn bij mij gewone dagen. Even veel billen, scheldwoorden en liefde. 🙂

  1. Tja ik zou zeggen, als je er klaar mee bent, lees het dan niet 🙂 Dit is het enige bericht van mij waar ik over de vakantie schrijf, de eerste en de laatste. Geen enkel negatief woord over andere beroepen, alleen een uitleg over de vakanties en invulling daarvan omdat veel mensen, zo blijkt uit mijn ervaring, geen idee hebben wat je dan doet. En inderdaad, zoals ik hier al schreef (https://sjoerdvdberg.nl/?p=414) ik werk met veel plezier.

   1. Sja…. Dat zou natuurlijk het aller makkelijkste zijn, het niet lezen. Het staat op mijn tijdlijn, mijn nieuwschierigheid is gewekt en mijn irritatie ook. Als nette mens zou ik natuurlijk kunnen denken: Ach het zal wel… Maar als directe Nederlander en vechtlustige vrouw zet ik de aanval tegen de leerkracht in! 🙂

     1. Ik zou dan eerst even beginnen met het gebruik van interpunctie in je reactie, lerares.

 16. Ik ben zelf vroeger IC verpleegkundige geweest en nu leerkracht in het basisonderwijs. Ik dacht inderdaad dat “juf” zijn mij meer rust en vrije tijd zou opleveren. Inderdaad vanwege alle vakanties en de werktijden. De werkdruk in het onderwijs ligt hoger dan die in de zorg. Daarbij is het werk van een leerkracht nooit af. Een verpleegkundige die 24 uur per week werkt, heeft inderdaad drie diensten. Wanneer je dienst is afgelopen trek je je dagelijkse kloffie aan en ga je naar huis. Waarna je collega de zorg voor de patiënten overneemt. Een leerkracht moet weliswaar tot kwart voor vijf werken maar gaat in de praktijk nooit eerder naar huis. Als ik mijn drie diensten draai dan ben ik er om half acht en ga ik om half zes naar huis. In drie dagen werk ik geen 24 uur, maar meer. En vaak werk ik thuis ook nog even door om de puntjes op de i te zetten.
  Je hebt gelijk, iedereen maakt voor zichzelf een keuze. En de lange en vake vakanties in het onderwijs zijn dubbel en dwars verdiend. Het is een compensatie voor de vele overuren die wij maken en niet uitbetaald krijgen.
  Ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt……

 17. Beste Judith,

  Aangezien je zegt dat je er klaar mee bent snap ik niet waarom je zelf een hele uitleg geeft waarin je verwoordt hoe druk jij het wel niet hebt.
  Wat een klaagzang over hoe maatschappelijk ondergewaardeerd jouw beroep is. Het feit dat je aangeeft dat je er veel plezier uit haalt doet hier helemaal niets aan af.
  Ik zou zeggen: schrijf ook een column!

 18. Aan degenen die melden dat ze het geklaag van leraren zat zijn en vervolgens zelf een klaagzang beginnen over hoe zwaar ze het zelf hebben kan ik zeggen: naar mijn mening zijn leraren objectief gezien niet al te best af. Dat kan ik vergelijken, omdat ik zelf tegenwoordig buiten het onderwijs werk. Het is dus GEEN klagen als ik meld dat leraren er maar bekaaid af komen: mijn probleem is het niet. Het is gewoon een droge constatering, een feit.

  En iedereen weet dit. Iedereen weet dat het feiten zijn dat leraren er bekaaid af komen in vergelijking met andere hogeropgeleiden. Niet alleen in verlofregelingen en werkdruk, maar ook in werkomstandigheden en salaris. Dat iedereen dit weet, blijkt uit de geringe belangstelling van hogeropgeleiden voor het leraarsberoep (momenteel een tekort van 25% (!) aan bevoegde leraren in het VO.

 19. Elk vak heeft zijn voor en nadelen (waar kies je voor)
  Niet zeuren anders een ander vak kiezen.
  Veel leidinggevende mensen zitten na werktijd ook nog op het werk of thuis het werk af te maken.!!!!!!!!!

 20. Ik heb alle respect en lof voor de leraren. Mijn dochter zit in een klas van 37kids! Ik word af en toe al gek van die 2 van mij. Laat staan elke dag voor zo’n volle klas staan. En ik kan vrij nemen wanneer ik wil. Een leraar kan dat niet zomaar. Even een dagje winkelen met een collega zit er vast niet zo snel in. Ik vind dat de leraren een dikke pluim verdienen en dat we dat best eens mogen laten zien. Leraren, ik ben trots op jullie!!!!!!

 21. Ik noem dat al een jaartje of wat geen vakantie meer maar “deeljeeigenwerktijdin”. Grote verschil; er gaat geen bel.
  Voor de rest zal ik niemand vervelen met mijn niet-af-te-krijgen-to-do-lijst.

 22. Kennen jullie nog dat gevoel, van toen je studeerde en je bij vrienden was? Dat gevoel van: Oh ik moet eigenlijk naar huis, ik moet nog aan dat werkstuk werken? Of dat je in de stad rondliep en het stemmetje achter in je hoofd zei: ga nu naar je kamer, je moet echt nog minstens veertig bladzijden leren/ aan je scriptie werken/ je stageverslag afmaken?
  Dat gevoel!
  Dat gevoel heb ik bijna elke avond, elk weekend en elke vakantie.

  En daar word ik niet blij van. Ik heb er geen zin meer in. Ik kan het niet meer. En dus stap ik eruit: na acht jaar lesgeven.
  Ik hoop dat ik net als de ‘andere Marieke’ dat stemmetje achter me kan laten en echt kan gaan genieten van mijn toekomstige vijf weken vakantie!

  Spannend!

 23. Ik ben zelfstandig reisadviseur en ben in december begonnen.. volgens mij zijn jullie allemaal aan vakantie toe! Als iedereen die op deze blog heeft gereageerd deze nu bij mij boekt kan ik van de zomer misschien ook 1 of 2 weken op vakantie haha..

 24. Haha ja dit wordt wel erg heen en weer gedoe he. Houd het even bij inhoudelijke argumenten, discussie is prima. Zoals hierboven beschreven is mijn blog niet geschreven om te klagen maar om te verduidelijken. Voor eenieder die denkt dat ik negatief ben over het werken in het onderwijs, lees eerst eens de andere blogs (zoals https://sjoerdvdberg.nl/?p=414 ) want dan zul je zien dat je te maken hebt met een enthousiaste en gemotiveerde leerkracht. Fijne avond allemaal, rustig aan 😉

 25. Ook ik werk in het onderwijs en ik hoef die vakanties helemaal niet. Ik zou het heerlijk vinden om 25 dagen zelf in te kunnen plannen ipv deze vakanties. Altijd in de drukke en dure periodes. Verplicht vrij zijn als iedereen in je omgeving werken moet, maar de wintersport en lange weekenden weg met vrienden moeten missen omdat je niet eens één dag vrij kan nemen. De overuren zou ik liever uitbetaald krijgen.

 26. Ik ben werkloos. Werkzoekend dus. Zit thuis. Wat een stel zeurpieten zeg. Nog even geduld en dan ik weer van m’n werk genieten…

 27. Marieke, we klagen niet. we zoeken iedere dag naar lichtpuntjes in de ogen van de leerlingen om ze te ondersteunen, op te voeden, klaar te maken voor de wereld en nog iets te leren ook. kom een week meelopen. je bent van harte welkom. kijken we dan hoe je je voelt, wat je aan salaris zou krijgen en hoeveel diepte en hoogtepunten je hebt meegemaakt. paa dan, vind ik, mag je spreken. ik wist waar ik voor koos. mijn moedere zit al jaren.in het onderwijs en juist de jaren waarin ik haar hard nodig had gingen ‘haar’ 30 kids voor… altijd. maar ik doe het met plezier!!

 28. Ik werk bijna 40 jaar als leraar BO. Ik heb het mooiste beroep van de wereld en ik hoop dat het gezeur over werk en vakanties eens over is. Lever kwaliteit en laat je kinderen genieten van je school!

 29. Feit: Deze blog leverde zeker discussie op.
  Mening: Ik vond het leuk om te lezen en ik herkende er héél veel in.
  Nog één mening dan, gewoon, omdat het kan: Sjoerd, goed geschreven en wat mij betreft een prima weergave van de realiteit zonder dat het op mij dan ook maar enigszins klagend over kwam! Ga zo door! 🙂

 30. Een ontzettend mooi beroep leerkracht zijn. Leerkracht zijn is iets wat niet iedereen kan!! Er werd een opmerking gemaakt over het salaris van een HBO afgestudeerde van ong. € 2200 . Dat red je echt niet hoor als beginnend leerkracht ( in het basisonderwijs). Ik begon 10 jaar geleden met € 1650. Lang leve de nullijn:-(

 31. Iedere dag rond 4.00 mn bed uit en ik mag hopen dat ik thuis slaap.. Laat staan dat ik savonds aan tafel de warme prak kan eten. En met ruim 70 uur in de week zal ik verder maar niets over zeggen. Kunnen jullie onderweg naar huis nog even boodschappen doen of tanken.. 😉

 32. Voor wie zijn die vele vakantieweken ingelast, voor de zogenaamde hard werkende leraren of voor de hard studerende kinderen die het echt nodig hebben om zich 1x in de zoveel tijd weer op te laden? Ik denk het laatste, en voor de leraren is het mooi mee genomen. Zeur toch niet zo. Je noemt na half 4 standby staan? Volgend mij werken de meeste mensen gewoon tot 5 soms wel half 6 hoor, niets mis mee lijkt me. Zoek een andere baan als het je niet bevalt.

 33. Ik vind het knap dat Danielle kan stellen dat de werkdruk in het onderwijs hoger ligt dan in de zorg .
  Zo heb jij het ervaren. Ik zou zeggen , kom een keer kijken op een psychogeriatrische afdeling met 30 cliënten waarbij je s’avonds met 2 collega’s de volledige zorg voor draagt ( en s’nachts alleen)!
  En met de volledige zorg bedoel ik ook alles , van persoonlijke verzorging van cliënten, zorg voor voldoende eten en drinken, zorg voor hun welzijn en het liefst nog kleinschalig werken .
  Daarnaast nog het administratieve gedeelte wat steeds meer wordt . En ja dat in een dienst waarin je 8 uur werkt en je doelgroep niet meer weet wat er van hen verwacht wordt en daarom extra tijd nodig heeft . Van die 30 zien er misschien 15 die zelfstandig kunnen lopen , de rest moet daarbij geholpen worden .
  Zo kan ik nog doorgaan , maar ik denk dat menigeen na 8 uur ook toe is aan aflossing want het werk in de zorg is nooit klaar.
  (P.S Het gemiddeld uurloon voor een gediplomeerd verzorgende IG ligt rond de 17 euro bruto .)

 34. Hallo allemaal,

  Er lijkt bijna ruzie te ontstaan over wie er harder werkt dan de ander. Ik ga er van uit dat veel mensen hard werken en dat er ook banen bestaan, waarbij je van 9 tot 5 werkt. De werktijden zeggen niets over hard werken en zeggen niets over de mate van verantwoordelijkheid die je in je baan draagt.

  Ik werk zelf ook in het basisonderwijs. Ik zie in deze blog een maatschappelijke klacht tegen het beeld dat onderwijzers alleen maar vrije dagen hebben. En op feestjes is dat inderdaad een veelgehoord iets. Er lijkt weinig waardering te zijn voor deze baan. Maar als je eens serieus in gesprek gaat over deze prachtige baan, waarderen de mensen die niet in het onderwijs werkzaam zijn, maar er mee in aanraking komen doordat zij zelf kinderen hebben op een basisschool, de baan echt wel. En dat die ouders, c.q. andere mensen, dew erkdruk van onze baan niet kennen, kunnen we ze niet kwalijk nemen. Wij kennen ook niet de werkdruk die zij ervaren.

  Ikzelf word graag gerespecteerd in mijn beroepsuitoefening. Maar dat geldt ook voor de bakker, de slager en de verpleger. Ook voor de manager, de vuilnisman en de politieagent.

  Vind ik het vervelend dat mensen steeds over mijn vakantiedagen beginnen als ik zeg dat ik hard werk? Ja! Vond ik dat ik meer verdien dan dat ik aan salaris ontvang? Ja! Maar heb ik het slecht? Nee!

  Laat iedereen elkaars baan gewoon waarderen. En als iemand minder hard hoeft te werken en meer verdient en daarbij óók nog gelukkig is, dan heeft die persoon gewoon een hele goede keuze gemaakt.

  Respect werkt alleen als het wederzijds is!

 35. Ik heb met belangstelling alles gelezen, zit zelf zo’n 20 jaar in het onderwijs, als leerkracht en als leidinggevende. Door krimp nu weer na 12 jaar voor de klas. Mijn respect voor leerkrachten is het laatste jaar enorm gestegen, wat een werk is er idd te verzetten. Toch krijg je veel terug van kids, collega’s en ouders als je het goed doet! Dan nog even dit als reactie op de blog: mijn reactie op feestjes is altijd: ‘ dat klopt helemaal, ik werk maar 120 van de 365 dagen

 36. Topreactie van Jeroen die op een basisschool werkt.

  Voor degenen die reageerden a la “wij buiten het onderwijs hebben het pas zwaar”: stap over, zou ik zeggen! Er is een enorm tekort aan leraren in het voortgezet onderwijs. Laat je niet weerhouden door “ik ben daar niet voor opgeleid”: 25% van alle VO-lessen wordt momenteel onbevoegd gegeven. Dus wie houdt je tegen? Word leraar!

  Zelf vind ik het wel grappig: toen ik nog buffelde als lerares werd ik beschouwd als ‘altijd klagende luiwammes’, en nu ik gewoon een normale baan heb, met minder werkdruk, ben ik ineens een ‘hardwerkende Nederlander’ 🙂

  Van mij dus geen jaloerse reacties op “die leraren met hun vele vakanties” en van mij geen klaagzang over hoe zwaar wij het in het bedrijfsleven hebben. Want ik kan uit eigen ervaring vergelijken en voel me nu de koning te rijk.

  Wie daar anders over denkt: meld je aan als leraar. Ik wens u alvast een fijne lange zomervakantie!

 37. Als student aan de Pabo weet ik inmiddels hoe ziek veel werk het onderwijs vergt. Het is niet voor niets dat 50% van alle leerkrachten te maken krijgt met burn-outs. Sterker nog. Vroeger zat dit percentage op de 20%. Pas sinds 2005 zijn deze cijfers drastisch omhoog gegaan.
  Er wordt tegenwoordig zoveel gevraagd door de overheid.

  Ik hoorde laatst een prachtige quote tijdens een schoolopdracht. “Naast het maken van groepsplannen, handelsplannen, lesvoorbereidingen, het bijwonen van vergaderingen, het contact houden met ouders, organiseren van buitenschoolse activiteiten en dergelijke dingen, mogen wij ook wel eens lesgeven aan de kinderen”.

 38. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ZEER VEEL respect voor het belangrijke en zware werk dat onderwijzers en leraren doen. En ik gun hen die extra vakantiedagen echt van harte. Het enige waar ik op reageer is dat er vaak zo geklaagd wordt door leraren als mensen zeggen dat ze ook wel graag zoveel vakantie willen. Zo moeilijk te begrijpen is dat toch niet, zeker voor mensen in andere zware beroepen – want niet alleen het onderwijs heeft het zwaar?

 39. Hoi Marieke,

  Ik snap wat je bedoelt. Ik denk alleen niet dat leerkrachten klagen over hard werken. Daar kiezen we voor. En we kennen állemaal de voordelen en de nadelen.

  Waar het voor mij, in de kern om gaat, is dat veel mensen (ik zeg dus bewust ook niet ‘alle’ mensen) als eerste reactie hebben, wanneer je in het onderwijs werkt, dat je overloopt van de vakanties en elke dag lekker op tijd naar huis gaat. En juist dát soort reacties, die parallel lopen aan de groter wordende werkdruk (omdat de regering in sommige situaties de opvoeder thuis overslaat en die taak bij het basisonderwijs legt (neem overgewicht als voorbeeld) en de toenemende eisen omtrent toetsing en registratie) leiden tot een onbevredigd gevoel.

  Iedere werkende mens, die hard werkt, wil daar in erkend worden. En er reageerde ook iemand die zou willen dat hij/zij een baan had! Die persoon heeft meer reden tot klagen dan diegenen die hard moeten werken. Want die hebben in ieder geval werk en alle maatschappelijke voordelen die daaraan hangen. Thuiszittende mensen worden toch vaak als luke profiteurs weggezet. Lijkt me ook niet leuk om dát op een feestje te moeten verdedigen.

 40. Tja, áls je je dan wilt “verdedigen”, doe het dan goed. heb het ook over de verplichte taakuren (waar je ouderavonden, voorbereidingen, etc in vallen, over je verplichte (bij)studieuzen etc., waardoor we uiteindelijk evenveel vakantie hebben als een ander. Maar…. nóg beter, zeg gewoon: “Ja, we boffen maar!” Uitleggen is zinloos.
  Paul

 41. Ik sta al 38 jaar voor de klas en heb de werkdruk in het onderwijs behoorlijk zien toenemen. Toch zou ik niet graag een ander beroep kiezen. Mijn werk blijft ook mijn hobby. Werken met in mijn geval jonge kinderen is fantastisch en of het dan veel tijd kost of niet, het blijft gewoon leuk werk! En de lange vakanties zijn mooi meegenomen.

 42. Beste allemaal,
  Laat ik voorop stellen dat ik niet klaag over de vele vakanties in het basisonderwijs. Maar als ik zo de reacties van iedereen lees en wat voor emoties dit losmaakt dan schrik ik er wel een beetje van. Misschien kunnen we voorzichtig stellen dat de mensen die een maatschappelijke functie bekleden er in Nederland maar bekaaid afkomen? Lange uren, hoge werkdruk en een laag salaris? Tijd voor een kleine revolutie misschien? Actie?

  Wat mij verder opvalt is dat iedereen ( ik ook) het beter denkt te weten dan een ander. En vindt dat hij of zij het zwaarder heeft dan een ander. Waarom kunnen wij elkaar geen compliment geven? ” Wat goed dat jij deze functie op je hebt genomen.” Of ” wat fijn dat jij er bent voor mijn moeder, vader, kind, familielid, eenzame buurvrouw.” Want dat is uiteindelijk toch waar het om draait? Om de lichtjes in de ogen van een kind? Een dankbare hand op je schouder van een patiënt of client? Het gevoel dat je een kleine vooruitgang hebt geboekt in een bepaalde situatie en dat jij daar een klein deel van mocht uitmaken?

  Dus bij deze zorgend, lesgevend en maatschappelijk betrokken mensen, Dank Je Wel.

 43. Er wordt geklaagd dat er wordt geklaagd. Wat ik hier zie zijn mensen, weliswaar docenten die vragen om een stukje begrip. Daarbij kun je kiezen om je schouders op te halen en door te gaan, of de desbetreffende kennis of vriend die leerkracht is eens goed aan de tand te voelen hoe het zit. Maar ik vind het incorrect dat er een discussie ontstaat tussen mensen die niet begrijpen waar docenten het over hebben, en vertellen hoe zwaar ze het zelf hebben. Waarop de leerkrachten vertellen dat het wel echt zo is. Het zou kunnen dat het werk voor je zwaar is, maar dat is dus ook voor een leerkracht met of zonder veel vakanties. Een verzoek om daar rekening mee te houden. Maar nogmaals je kunt ervoor kiezen om je er in te verdiepen, zodat je recht van spreken hebt. En je kunt het laten voor wat het is.

 44. Het valt mij niet uit te leggen dat ik met een fulltime baan 4,5 week vakantie heb en mijn moeder in het basisonderwijs 12 weken. Zij doet het werk al jaren en je kunt dan ook niet zeggen dat zij aan 41,5 uur per week komt. Ze gaat later weg dan ik en is eerder thuis. Nakijken doet ze zoveel mogelijk in de klas. Ik vind het zwaar overdreven dat het onderwijs zo veel zwaarder zou zijn dan ander werk dat je 12 weken per jaar nodig hebt. En idd als ik overwerk, hoort dat erbij en krijg ik dat niet uitbetaald. Mijn salaris is even hoog als dat van mijn moeder en we zitten allebei in max. Dus dat is ook geen argument.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.